Uprawa kawy
2020-08-08
Uprawa kawy
Czy słyszeliście, że kawa rośnie na krzewie i jest owocem? Zaskoczeni? W dzisiejszym wpisie postaram się przybliżyć wam proces uprawy i obróbki kawy. Uważam, że warto być świadomym tego co jemy i pijemy. Dlatego dzisiaj rozpocznę krótką serię o obróbce kawy.
Kawa jest owocem. Tak! Nie pomyliłem się. Kawa jest wiśnią rosnącą na krzewie. Dojrzały owoc kawy ma kolor czerwony, ale też i żółty, w zależności od odmiany rośliny. Caturra, pacamara, yellow bourbon, i inne, to są nazwy wiśni kawowca. Poszczególny typ owocu przybiera wyjątkowy dla swojego rodzaju rozmiar, kolor i smak – tak jak inne owoce czy warzywa. Dlatego jeśli przyjrzycie się wypalonym już w palarni ziarnom kawy, zauważycie, że poszczególne kawy z Kenii, Brazylii i innych miejsc, różnią się rozmiarem ale i smakiem.
Każda odmiana kawy smakuje w innym sposób ze względu biologiczną odmianę krzewów, warunki uprawy (ta sama odmiana rosnąca w różnych krajach będzie miała inne walory smakowe) oraz ze względu na inny rodzaj obróbki owoców.
Zatem już wiemy, że kawa zanim trafi do naszego kubka w postaci czarnego napoju jest owocem rosnącym na krzewie. Raz lub dwa razy do roku, krzewy owocują i farmerzy przystępują do zbiorów. Co się dzieje z owocami kawy po zbiorach? Tutaj następuje proces obróbki. Dlaczego poddaje się owoce kawy obróbki? I na czym ona polega?
Z czego składa się owoc kawy
Wiśnie kawowca składają się z kilku warstw: skórka, miąższ, silverskin (ostatnia powłoka otulająca ziarna), warstwa pektynowa, warstwa „pergaminu” zwanego perchmentem. Innymi słowy, wewnątrz owocu znajdują się zazwyczaj dwa ziarenka, które są istotą czy fundamentem uprawy – naszą późniejszą „kawą”. Celem obróbki jest pozbycie się wszystkich warstw, aby dotrzeć do ziarenek.
Metody obróbki kawy
Wyróżnić możemy wiele sposobów obróbki wiśni kawowca. Podzielę je na tradycyjne (stare) i nowe, które pojawiły się stosunkowo niedawno. Do tradycyjnych metod należy obróbka : natural, washed, pulped natural/honey. Natomiast najnowszymi metodami obróbki są : anaerobic fermentation, lactic process, carbonic maceration.
W kolejnych wpisach wytłumaczę na czym polegają poszczególne metody obróbki. Świat kawy jest fascynujący, prawda?
Autor: Daniel Mikuliński
Czy słyszeliście, że kawa rośnie na krzewie i jest owocem? Zaskoczeni? W dzisiejszym wpisie postaram się przybliżyć wam proces uprawy i obróbki kawy. Uważam, że warto być świadomym tego co jemy i pijemy. Dlatego dzisiaj rozpocznę krótką serię o obróbce kawy.
Kawa jest owocem. Tak! Nie pomyliłem się. Kawa jest wiśnią rosnącą na krzewie. Dojrzały owoc kawy ma kolor czerwony, ale też i żółty, w zależności od odmiany rośliny. Caturra, pacamara, yellow bourbon, i inne, to są nazwy wiśni kawowca. Poszczególny typ owocu przybiera wyjątkowy dla swojego rodzaju rozmiar, kolor i smak – tak jak inne owoce czy warzywa. Dlatego jeśli przyjrzycie się wypalonym już w palarni ziarnom kawy, zauważycie, że poszczególne kawy z Kenii, Brazylii i innych miejsc, różnią się rozmiarem ale i smakiem.
Każda odmiana kawy smakuje w innym sposób ze względu biologiczną odmianę krzewów, warunki uprawy (ta sama odmiana rosnąca w różnych krajach będzie miała inne walory smakowe) oraz ze względu na inny rodzaj obróbki owoców.
Zatem już wiemy, że kawa zanim trafi do naszego kubka w postaci czarnego napoju jest owocem rosnącym na krzewie. Raz lub dwa razy do roku, krzewy owocują i farmerzy przystępują do zbiorów. Co się dzieje z owocami kawy po zbiorach? Tutaj następuje proces obróbki. Dlaczego poddaje się owoce kawy obróbki? I na czym ona polega?
Z czego składa się owoc kawy
Wiśnie kawowca składają się z kilku warstw: skórka, miąższ, silverskin (ostatnia powłoka otulająca ziarna), warstwa pektynowa, warstwa „pergaminu” zwanego perchmentem. Innymi słowy, wewnątrz owocu znajdują się zazwyczaj dwa ziarenka, które są istotą czy fundamentem uprawy – naszą późniejszą „kawą”. Celem obróbki jest pozbycie się wszystkich warstw, aby dotrzeć do ziarenek.
Metody obróbki kawy
Wyróżnić możemy wiele sposobów obróbki wiśni kawowca. Podzielę je na tradycyjne (stare) i nowe, które pojawiły się stosunkowo niedawno. Do tradycyjnych metod należy obróbka : natural, washed, pulped natural/honey. Natomiast najnowszymi metodami obróbki są : anaerobic fermentation, lactic process, carbonic maceration.
W kolejnych wpisach wytłumaczę na czym polegają poszczególne metody obróbki. Świat kawy jest fascynujący, prawda?
Autor: Daniel Mikuliński