Kawy pod alternatywy
2020-04-24
Kawy pod alternatywy
Dzisiaj zajmiemy się tematyką- „ Jaką kawę zmielić do Alternatyw”. Często na prowadzonych przeze mnie szkoleniach pytacie, jaka kawa będzie odpowiednia do dripa, aeropresu, hemexu a nawet french presu . Dzisiaj zajmiemy się tą obszerną tematyką poruszając przy tym tylko i wyłącznie dobór kawy, pominiemy opisy poszczególnych alternatyw i ich budowę, ponieważ temat jest tak obszerny więc aż sam prosi się o odrębny artykuł. Nie przedłużając poniżej przedstawiamy Wam nasze perełki kawowe, które poprzez odpowiednie upalenie a późniejsze zmielenie i zaparzenie mogą nas bardzo pozytywnie zaskoczyć, zmieniając nasze preferencje kawowe. Warto podkreślić, że kawy które najlepiej smakują w alternatywach są obrabiane na mokro, czyli poddawane lekkiej fermentacji, dzięki czemu smak jest dobrze wyprofilowany.
Na myśl o kawie z dripa, w pierwszej kolejności sięgam po Gwatemalę, kawa dzięki obróbce na mokro oraz wysokości upraw powyżej1600 m.n.p.m ma bardzo wyrazisty bukiet smakowy przez który przebija się smak, dla mnie porównywany z wiśnią w czekoladzie. Gwatemala kocha alternatywy, gdzie pozbywamy się całkowicie goryczkowatej cremy, zostając jedynie z czystym naparem, w którym tyle się dzieje. Same ziarna kawy są palone w stopniu średnim idąc bardziej w kierunku jasnego, co za tym idzie. Macie napar o rewelacyjnym smaku, z dużą ilością kofeiny.
Moim kolejnym wyborem do alternatyw jest kawa z Ugandy Bugishu AA, to co się dzieje w tej kawie to ciężko opisać słowami. Kawa dzięki rewelacyjnej wulkanicznej glebie ma tak oryginalny smak w którym możemy wyczuć nuty ziół, herbaty a nawet maliny czy też śliwki. Ta 100% arabika z Ugandy to zarazem zapewnienie najwyższej jakości ziarna, z cudownymi doznaniami smakowymi. Jak już raz skosztujecie to z pewnością wrócicie do tej niebanalnej propozycji.
Peru to jak dla mnie strzał w dziesiątkę jeżeli chcemy się napić smacznej kawy, ale zarazem bardzo subtelnej. Smak kawy określę jako owocowo- kwiatowy, z przewagą aromatu porzeczek. Warto podkreślić zróżnicowanie samego smaku w zależności od sposobu zaparzenia, Peru z racji że jest kawą bardzo delikatną o obniżonej zawartości kofeiny, najlepiej smakuje zaparzona w aeropresie lub też dripie.
Honduras SHG niewielkie Państwo z olbrzymim potencjałem kawowym. Dzięki uprawie krzewów kawowca na wysokości powyżej 1500 m.n.p.m kawa nabiera niepowtarzalnego winnego charakteru oraz wyważonego korzennego posmaku z domieszką gałki muszkatołowej oraz karmelu. Oznaczenie SHG (Strictly High Grown), daje nam pewność , że ziarna rosły powyżej 1500 m.n.p.m ,dzięki czemu uprawy posiadały duże nasłonecznienie a jednocześnie niskie temperatury które sprawiły, że kawa Honduras SHG posiada bardzo bogaty bukiet smakowy. Ta kawa jest stworzona do alternatyw!
Alternatywy zyskują coraz większą popularność, często zniechęcamy się do nich ale to tylko przez zmielenie nieodpowiedniej kawy. Mam nadzieję, że tym artykułem zachęciłam was do spróbowania czegoś nowego!
Dzisiaj zajmiemy się tematyką- „ Jaką kawę zmielić do Alternatyw”. Często na prowadzonych przeze mnie szkoleniach pytacie, jaka kawa będzie odpowiednia do dripa, aeropresu, hemexu a nawet french presu . Dzisiaj zajmiemy się tą obszerną tematyką poruszając przy tym tylko i wyłącznie dobór kawy, pominiemy opisy poszczególnych alternatyw i ich budowę, ponieważ temat jest tak obszerny więc aż sam prosi się o odrębny artykuł. Nie przedłużając poniżej przedstawiamy Wam nasze perełki kawowe, które poprzez odpowiednie upalenie a późniejsze zmielenie i zaparzenie mogą nas bardzo pozytywnie zaskoczyć, zmieniając nasze preferencje kawowe. Warto podkreślić, że kawy które najlepiej smakują w alternatywach są obrabiane na mokro, czyli poddawane lekkiej fermentacji, dzięki czemu smak jest dobrze wyprofilowany.
Na myśl o kawie z dripa, w pierwszej kolejności sięgam po Gwatemalę, kawa dzięki obróbce na mokro oraz wysokości upraw powyżej1600 m.n.p.m ma bardzo wyrazisty bukiet smakowy przez który przebija się smak, dla mnie porównywany z wiśnią w czekoladzie. Gwatemala kocha alternatywy, gdzie pozbywamy się całkowicie goryczkowatej cremy, zostając jedynie z czystym naparem, w którym tyle się dzieje. Same ziarna kawy są palone w stopniu średnim idąc bardziej w kierunku jasnego, co za tym idzie. Macie napar o rewelacyjnym smaku, z dużą ilością kofeiny.
Moim kolejnym wyborem do alternatyw jest kawa z Ugandy Bugishu AA, to co się dzieje w tej kawie to ciężko opisać słowami. Kawa dzięki rewelacyjnej wulkanicznej glebie ma tak oryginalny smak w którym możemy wyczuć nuty ziół, herbaty a nawet maliny czy też śliwki. Ta 100% arabika z Ugandy to zarazem zapewnienie najwyższej jakości ziarna, z cudownymi doznaniami smakowymi. Jak już raz skosztujecie to z pewnością wrócicie do tej niebanalnej propozycji.
Peru to jak dla mnie strzał w dziesiątkę jeżeli chcemy się napić smacznej kawy, ale zarazem bardzo subtelnej. Smak kawy określę jako owocowo- kwiatowy, z przewagą aromatu porzeczek. Warto podkreślić zróżnicowanie samego smaku w zależności od sposobu zaparzenia, Peru z racji że jest kawą bardzo delikatną o obniżonej zawartości kofeiny, najlepiej smakuje zaparzona w aeropresie lub też dripie.
Honduras SHG niewielkie Państwo z olbrzymim potencjałem kawowym. Dzięki uprawie krzewów kawowca na wysokości powyżej 1500 m.n.p.m kawa nabiera niepowtarzalnego winnego charakteru oraz wyważonego korzennego posmaku z domieszką gałki muszkatołowej oraz karmelu. Oznaczenie SHG (Strictly High Grown), daje nam pewność , że ziarna rosły powyżej 1500 m.n.p.m ,dzięki czemu uprawy posiadały duże nasłonecznienie a jednocześnie niskie temperatury które sprawiły, że kawa Honduras SHG posiada bardzo bogaty bukiet smakowy. Ta kawa jest stworzona do alternatyw!
Alternatywy zyskują coraz większą popularność, często zniechęcamy się do nich ale to tylko przez zmielenie nieodpowiedniej kawy. Mam nadzieję, że tym artykułem zachęciłam was do spróbowania czegoś nowego!