Kawiarka i wszystko co powinieneś o niej wiedzieć
2020-06-05
Kawiarka
Dzisiaj postaram się Wam przybliżyć temat jednego z kilku sposobów alternatywnego parzenia kawy jakim jest kawiarka. Na początku zacznijmy od historii tego ciekawego w swojej prostocie urządzenia do zaparzania kawy, potem przedstawię Wam budowę oraz sposób przygotowania w nim pysznego i aromatycznego napoju.
Historia
Zatem początki kawiarki sięgają roku 1919, kiedy to właściciel Alfonso Bialetti firmy zajmującej się obróbką metali postanowił skonstruować coś małego, co pozwoli przyrządzić espresso w domowych warunkach. Bialetti wpadł na pomysł kiedy obserwował swoją żonę robiącą pranie w urządzeniu, które działało na zasadzie wypychania wody podczas procesu prania. Dlatego właśnie Bialetti zdecydował, że jego zaparzacz będzie parzyć kawę pod ciśnieniem, które przepycha wodę przez zmielone ziarna kawy. Pierwsza dopracowana kawiarka powstała dosyć późno, dopiero w 1933 roku. Poważna produkcja kawiarek rozpoczęła się dopiero po wojnie. Syn Alfonso Bialettiego rozreklamował opatentowaną kawiarkę jako urządzenie idealne do parzenia kawy w domu, szybko zyskała swoich zwolenników i cieszyła się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech.
Budowa urządzenia
Kawiarka oryginalnie nazywana moka, często nazywana również kupresem, kafetierką, makinetką — ciśnieniowy czajniczek zrobiony jest najczęściej ze stopu aluminium lub stali.
Budowa kawiarki prezentuje się następująco :
- podstawa z umieszczonym w niej zaworkiem bezpieczeństwa oraz gwintem (A),
- element lejkowaty (B),
- sitko,
- gumowa uszczelka,
- komora z przykrywką i rączką (C).
Parzenie kawy
Teraz najważniejsze jak przygotować pyszną kawę krok po kroku.
Ziarno kawy pod zaparzanie w kawiarce powinno być średnio zmielone, wielkością drobinek zbliżoną do ziarenek piasku. Proces parzenia, jaki zachodzi w kawiarce przypomina parzenie espresso. Woda pod ciśnieniem przechodzi przez zmieloną kawę umieszczoną w sitku, i zabierając ze sobą wszelkie aromaty, gromadzi się w górnym pojemniku.
Parzenie rozpoczynamy od wlania wody do dolnego zbiornika, najlepiej jak będzie to woda przefiltrowana. Następnie na nim umieszczamy lejek z sitkiem, do którego wsypujemy zmieloną kawę, ważne jest to by nie ubijać kawy tak jak to robi się to w ekspresie kolbowym. Kawiarkę ustawiamy na kuchence i czekamy, aż w górnym zbiorniku pojawi się kawa. Kawa powinna wypływać delikatnym, powolnym strumykiem po ściankach zbiorniczka. Jeśli jest to "fontanna" oznacza to, iż moc palnika jest zbyt duża lub kawa została zmielona zbyt grubo.
Należy pilnować aby napar nie zagotował się, więc zaraz po zakończeniu procesu, słysząc charakterystyczne " bulgotanie" ściągamy kawiarkę z kuchenki.
W taki o to sposób stosując się do kilku podstawowych zasad, metodą prób i błędów, sami dojdziecie do perfekcji w parzeniu kawy tą metodą. W przedstawiony przeze mnie sposób otrzymujecie kawę o niebanalnym, wyjątkowym i aromatycznym smaku.
Życzę Wam pięknych chwil w delektowaniu się pysznym naparem kawki.
By Konrad
Dzisiaj postaram się Wam przybliżyć temat jednego z kilku sposobów alternatywnego parzenia kawy jakim jest kawiarka. Na początku zacznijmy od historii tego ciekawego w swojej prostocie urządzenia do zaparzania kawy, potem przedstawię Wam budowę oraz sposób przygotowania w nim pysznego i aromatycznego napoju.
Historia
Zatem początki kawiarki sięgają roku 1919, kiedy to właściciel Alfonso Bialetti firmy zajmującej się obróbką metali postanowił skonstruować coś małego, co pozwoli przyrządzić espresso w domowych warunkach. Bialetti wpadł na pomysł kiedy obserwował swoją żonę robiącą pranie w urządzeniu, które działało na zasadzie wypychania wody podczas procesu prania. Dlatego właśnie Bialetti zdecydował, że jego zaparzacz będzie parzyć kawę pod ciśnieniem, które przepycha wodę przez zmielone ziarna kawy. Pierwsza dopracowana kawiarka powstała dosyć późno, dopiero w 1933 roku. Poważna produkcja kawiarek rozpoczęła się dopiero po wojnie. Syn Alfonso Bialettiego rozreklamował opatentowaną kawiarkę jako urządzenie idealne do parzenia kawy w domu, szybko zyskała swoich zwolenników i cieszyła się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech.
Budowa urządzenia
Kawiarka oryginalnie nazywana moka, często nazywana również kupresem, kafetierką, makinetką — ciśnieniowy czajniczek zrobiony jest najczęściej ze stopu aluminium lub stali.
Budowa kawiarki prezentuje się następująco :
- podstawa z umieszczonym w niej zaworkiem bezpieczeństwa oraz gwintem (A),
- element lejkowaty (B),
- sitko,
- gumowa uszczelka,
- komora z przykrywką i rączką (C).
Parzenie kawy
Teraz najważniejsze jak przygotować pyszną kawę krok po kroku.
Ziarno kawy pod zaparzanie w kawiarce powinno być średnio zmielone, wielkością drobinek zbliżoną do ziarenek piasku. Proces parzenia, jaki zachodzi w kawiarce przypomina parzenie espresso. Woda pod ciśnieniem przechodzi przez zmieloną kawę umieszczoną w sitku, i zabierając ze sobą wszelkie aromaty, gromadzi się w górnym pojemniku.
Parzenie rozpoczynamy od wlania wody do dolnego zbiornika, najlepiej jak będzie to woda przefiltrowana. Następnie na nim umieszczamy lejek z sitkiem, do którego wsypujemy zmieloną kawę, ważne jest to by nie ubijać kawy tak jak to robi się to w ekspresie kolbowym. Kawiarkę ustawiamy na kuchence i czekamy, aż w górnym zbiorniku pojawi się kawa. Kawa powinna wypływać delikatnym, powolnym strumykiem po ściankach zbiorniczka. Jeśli jest to "fontanna" oznacza to, iż moc palnika jest zbyt duża lub kawa została zmielona zbyt grubo.
Należy pilnować aby napar nie zagotował się, więc zaraz po zakończeniu procesu, słysząc charakterystyczne " bulgotanie" ściągamy kawiarkę z kuchenki.
W taki o to sposób stosując się do kilku podstawowych zasad, metodą prób i błędów, sami dojdziecie do perfekcji w parzeniu kawy tą metodą. W przedstawiony przeze mnie sposób otrzymujecie kawę o niebanalnym, wyjątkowym i aromatycznym smaku.
Życzę Wam pięknych chwil w delektowaniu się pysznym naparem kawki.
By Konrad