Herbata Oolong
2020-09-18
Herbata Oolong
Dzisiaj opowiem o jednej z moich ulubionych herbat – o herbacie Oolong, którą znajdziecie w naszej ofercie.
Herbata oolong jest uprawiana głównie w Chinach i na Tajwanie. Jak już przekonaliście się z wcześniejszych wpisów, świat herbaty oferuje nam wiele odmian herbaty. Nie jest inaczej pośród herbat Oolong. Najprostszy podział jaki mogę wam zaproponować, to podział Oolong na jasny i ciemny. Czym one się różnią? Nie będziecie zaskoczeni jak powiem, że obróbką. Głównie fermentacją. Liście Oolong poddane są częściowej oksydacji, coś pomiędzy herbatą zieloną a czarną. Pamiętajcie, że właśnie proces oksydacji, czyli utlenienia pozwala nam segregować liście do znanych nam wszystkim kategorii herbat: białych, zielonych, czarnych, pu-erh. Jest dużo rozbieżności w kontekście liści Oolong, dlatego w podziałach są one raz zaliczane do zielonych herbat, a za drugim razem już do innych.
Produkcja Oolong
Charakterystyczny etap dla herbaty Oolong to już proces zbierania liści. Tutaj, zrywa się dłuższe części rośliny (czyli nie tylko liście lub pąki). Zbierane są pąki wraz z 3 lub 4 listkami. Kolejnym etapem produkcji jest suszenie zbiorów na słońcu. Po suszeniu, poddaje się liście i pąki rolowaniu lub/i potrząsaniu w celu uszkodzenia liści. Tak! Celowo uzyskuje się mikro uszkodzenia w liściach i pąkach, aby umożliwić przebieg procesu oksydacji czyli utleniania. Gdy uzyska się odpowiedni poziom utlenienia, proces ten zostaje zatrzymany za pomocą gorącego powietrza. Na koniec, liście są zwijane i rolowane i mamy nasz pyszny Oolong. Niektórzy producenci po ostatnim etapie rolowania, dodatkowo prażą liście aby podkreślić występujące w herbacie aromaty i nadać głębi smaku.
Podział
Jasne Oolongi będą bliższe sensorycznie herbacie białej i zielonej. Natomiast Oolongi ciemne, które poddane są dłuższej oksydacji, charakteryzować będą się bardziej wyrafinowanym smakiem. W kubkach smakowych będą nas zaskakiwać orzechy, armaty palonego drewna czy przypraw. Cześć jasnych oolongów ma wysoką zawartość laktonów, która nadaje herbacie mleczny posmak. I właśnie taki rodzaj herbaty Oolong chciałbym wam zaproponować. Właśnie ta pozycja w naszym herbacianych dziale należy do moich ulubionych.
Poniżej link do produktu w sklepie:
Herbata, Milky oolong: https://buena-sklep.pl/product-pol-220-HERBATA-China-Milky-Oolong.html
Bardzo polecam. Będziecie na pewno zaskoczeni.
Autor:
Daniel Mikuliński
Dzisiaj opowiem o jednej z moich ulubionych herbat – o herbacie Oolong, którą znajdziecie w naszej ofercie.
Herbata oolong jest uprawiana głównie w Chinach i na Tajwanie. Jak już przekonaliście się z wcześniejszych wpisów, świat herbaty oferuje nam wiele odmian herbaty. Nie jest inaczej pośród herbat Oolong. Najprostszy podział jaki mogę wam zaproponować, to podział Oolong na jasny i ciemny. Czym one się różnią? Nie będziecie zaskoczeni jak powiem, że obróbką. Głównie fermentacją. Liście Oolong poddane są częściowej oksydacji, coś pomiędzy herbatą zieloną a czarną. Pamiętajcie, że właśnie proces oksydacji, czyli utlenienia pozwala nam segregować liście do znanych nam wszystkim kategorii herbat: białych, zielonych, czarnych, pu-erh. Jest dużo rozbieżności w kontekście liści Oolong, dlatego w podziałach są one raz zaliczane do zielonych herbat, a za drugim razem już do innych.
Produkcja Oolong
Charakterystyczny etap dla herbaty Oolong to już proces zbierania liści. Tutaj, zrywa się dłuższe części rośliny (czyli nie tylko liście lub pąki). Zbierane są pąki wraz z 3 lub 4 listkami. Kolejnym etapem produkcji jest suszenie zbiorów na słońcu. Po suszeniu, poddaje się liście i pąki rolowaniu lub/i potrząsaniu w celu uszkodzenia liści. Tak! Celowo uzyskuje się mikro uszkodzenia w liściach i pąkach, aby umożliwić przebieg procesu oksydacji czyli utleniania. Gdy uzyska się odpowiedni poziom utlenienia, proces ten zostaje zatrzymany za pomocą gorącego powietrza. Na koniec, liście są zwijane i rolowane i mamy nasz pyszny Oolong. Niektórzy producenci po ostatnim etapie rolowania, dodatkowo prażą liście aby podkreślić występujące w herbacie aromaty i nadać głębi smaku.
Podział
Jasne Oolongi będą bliższe sensorycznie herbacie białej i zielonej. Natomiast Oolongi ciemne, które poddane są dłuższej oksydacji, charakteryzować będą się bardziej wyrafinowanym smakiem. W kubkach smakowych będą nas zaskakiwać orzechy, armaty palonego drewna czy przypraw. Cześć jasnych oolongów ma wysoką zawartość laktonów, która nadaje herbacie mleczny posmak. I właśnie taki rodzaj herbaty Oolong chciałbym wam zaproponować. Właśnie ta pozycja w naszym herbacianych dziale należy do moich ulubionych.
Poniżej link do produktu w sklepie:
Herbata, Milky oolong: https://buena-sklep.pl/product-pol-220-HERBATA-China-Milky-Oolong.html
Bardzo polecam. Będziecie na pewno zaskoczeni.
Autor:
Daniel Mikuliński