AreoPress - alternatywny sposób parzenia kawy
2020-05-01

AreoPress
Jako pierwszy alternatywny sposób parzenia kawy przedstawiam Wam AreoPress zwany również wśród smakoszy kawy i baristów ”strzykawką„ ma dość ciekawą historię powstania.. Alan Adler inżynier i właściciel firmy z zabawkami, ma na swoim koncie ponad 30 różnych patentów jednym z najbardziej znanych to dysk latający aerobie, który to został wpisany do księgi rekordów Guinnessa za najdalszy rzut. Pewnego dnia Alan stwierdził, że kawa, którą spożywa każdego dnia nie do końca mu odpowiada . Postanowił więc stworzyć urządzenie, które przygotuje tylko jeden idealny kubek kawy i spowoduje, że czarny napar będzie smakował wyjątkowo a jego funkcjonalność pozwoli przyrządzić kawę w każdym miejscu w jakim się znajdzie. I tak po 30 różnych próbach powstał AreoPress. Historia ta nie wydarzyła się jakoś bardzo dawno, ponieważ wszystko miało miejsce w 2005r. Tak właśnie narodziło się jedno z najbardziej popularnych urządzeń do parzenia kawy.
Budowa AreoPressu Najważniejszą kwestią jest fakt, iż cały produkt wykonany jest z poliwęglanu. Z tworzywa, które jest lekkie, trwałe i nietłukące się. Co ważne nie zawiera BPA, szkodliwej substancji występującej w plastikowych butelkach i pojemnikach na żywność. Poliwęglan jest dopuszczony do kontaktu z żywnością. W skład AreoPressu wchodzi: tłok, cylinder, sitko, filtry(papierowe lub metalowe), lejek, mieszadło, miarka. Lejek – służy głównie do wsypywania kawy do tłoka tak by jej nie rozsypać Mieszadełko - nadaje się do niektórych kaw, które po przemieszaniu wydobywają jeszcze lepsze aromaty i smaki Miarka - ma na celu zastąpić nam wagę
Sposób parzenia kawy: Co jest potrzebne do przygotowania kawy z AreoPressu ? Prócz urządzenia i filtra potrzebna jest gorąca filtrowana woda ( im mniej mineralizowana tym lepszy smak kawy), kubek, pyszna kawa z palarni Buena Cafe i młynek ( chyba że macie już mieloną kawę). Samo przyrządzenie naparu jest dziecinnie proste i tak naprawdę nie istnieje jakiś konkretny przepis na stworzenie kubka wyśmienitej kawy.
Dla przykładu podam jeden z podstawowych sposobów: Zmiel 17-18 gram kawy na grubość podobną do grubości soli kuchennej czyli dość drobno, jeśli zaś nie masz wagi nic nie szkodzi po to właśnie jest miarka w zestawie. Przygotuj 2 miarki kawy. Papierowy filtr umieść w sitku i przelej go wodą. Po umieszczeniu cylindra w tłoku zalej go ciepłą wodą by go ogrzać i wylej wodę. Wsyp kawę i zalej gorącą wodą tak by przykryć kawę. Odczekaj 30sekund, możesz delikatnie przemieszać. Po upływie czasu ponownie zalej wodą do samej góry tłoka odczekaj ponownie 30sekund przemieszaj ostatni raz i zakręć sito z filtrem. Obróć AreoPress o 180 stopni, umieść go na swoim kubku i zacznij przeciskać kawę. W taki o to sposób uzyskałeś w pełni aromatyczną o ciekawym body kawę, którą możesz delektować się w każdym miejscu w jakim się znajdziesz.
By Konrad
Jako pierwszy alternatywny sposób parzenia kawy przedstawiam Wam AreoPress zwany również wśród smakoszy kawy i baristów ”strzykawką„ ma dość ciekawą historię powstania.. Alan Adler inżynier i właściciel firmy z zabawkami, ma na swoim koncie ponad 30 różnych patentów jednym z najbardziej znanych to dysk latający aerobie, który to został wpisany do księgi rekordów Guinnessa za najdalszy rzut. Pewnego dnia Alan stwierdził, że kawa, którą spożywa każdego dnia nie do końca mu odpowiada . Postanowił więc stworzyć urządzenie, które przygotuje tylko jeden idealny kubek kawy i spowoduje, że czarny napar będzie smakował wyjątkowo a jego funkcjonalność pozwoli przyrządzić kawę w każdym miejscu w jakim się znajdzie. I tak po 30 różnych próbach powstał AreoPress. Historia ta nie wydarzyła się jakoś bardzo dawno, ponieważ wszystko miało miejsce w 2005r. Tak właśnie narodziło się jedno z najbardziej popularnych urządzeń do parzenia kawy.
Budowa AreoPressu Najważniejszą kwestią jest fakt, iż cały produkt wykonany jest z poliwęglanu. Z tworzywa, które jest lekkie, trwałe i nietłukące się. Co ważne nie zawiera BPA, szkodliwej substancji występującej w plastikowych butelkach i pojemnikach na żywność. Poliwęglan jest dopuszczony do kontaktu z żywnością. W skład AreoPressu wchodzi: tłok, cylinder, sitko, filtry(papierowe lub metalowe), lejek, mieszadło, miarka. Lejek – służy głównie do wsypywania kawy do tłoka tak by jej nie rozsypać Mieszadełko - nadaje się do niektórych kaw, które po przemieszaniu wydobywają jeszcze lepsze aromaty i smaki Miarka - ma na celu zastąpić nam wagę
Sposób parzenia kawy: Co jest potrzebne do przygotowania kawy z AreoPressu ? Prócz urządzenia i filtra potrzebna jest gorąca filtrowana woda ( im mniej mineralizowana tym lepszy smak kawy), kubek, pyszna kawa z palarni Buena Cafe i młynek ( chyba że macie już mieloną kawę). Samo przyrządzenie naparu jest dziecinnie proste i tak naprawdę nie istnieje jakiś konkretny przepis na stworzenie kubka wyśmienitej kawy.
Dla przykładu podam jeden z podstawowych sposobów: Zmiel 17-18 gram kawy na grubość podobną do grubości soli kuchennej czyli dość drobno, jeśli zaś nie masz wagi nic nie szkodzi po to właśnie jest miarka w zestawie. Przygotuj 2 miarki kawy. Papierowy filtr umieść w sitku i przelej go wodą. Po umieszczeniu cylindra w tłoku zalej go ciepłą wodą by go ogrzać i wylej wodę. Wsyp kawę i zalej gorącą wodą tak by przykryć kawę. Odczekaj 30sekund, możesz delikatnie przemieszać. Po upływie czasu ponownie zalej wodą do samej góry tłoka odczekaj ponownie 30sekund przemieszaj ostatni raz i zakręć sito z filtrem. Obróć AreoPress o 180 stopni, umieść go na swoim kubku i zacznij przeciskać kawę. W taki o to sposób uzyskałeś w pełni aromatyczną o ciekawym body kawę, którą możesz delektować się w każdym miejscu w jakim się znajdziesz.
By Konrad