Alternatywne sposoby parzenia kawy – drip
2020-06-26
Alternatywne sposoby parzenia kawy – drip
Wszystkie metody alternatywne, które potrzebują do zaparzenia kawy papierowego filtra, kawy i wody, którą ręcznie przelewamy właśnie przez filtr, jest drippem. Słowo „drip” z języka angielskiego oznacza „kapać”. Innymi słowami, drip jest metodą parzenia kawy, w której kawa kapie z naczynia. Chemex, v60, kalita i inne nazywamy drippami. Ze względu na kształt, materiał i sposób parzenia wszystkie wymienione drippy pozwolą nam zaparzyć tę samą kawę o innej intensywności i innym bukiecie smakowym. W dzisiejszym artykule będę mówić o dripperze typu v60 i podobnym.
Jednym z pierwszych, a na pewno najpopularniejszym dripperem jest V60, który ma kształ stożka ze specjalnie perforowanymi rowkami wewnątrz. Naczynie zostało zaprojektowane przez japończyków, którzy znani są z przywiązania do szczegółów. Kształt oraz specjalne żłobienie drippera wewnątrz pozwala na idealny przepływ wody. Na rynku dostępne są drippery wykonane, z różnych materiałów: ceramiczne, szklane, plastikowe. Ceramiczne czy szklane będą ładniejsze, natomiast plastikowe lekkie i łatwe do przenoszenia pomiędzy domem i biurem. Nie musicie decydować się na ten konkretny model (v60). Dostępnych jest wiele modeli, a każdy z nich pozwoli nam na zaparzenie pysznej czarnej kawy a proces parzenia w różnych dripperach jest bardzo podobny.
Sposób przygotowania kawy w dripperze typu v60 jest podobny do innych alternatywnych metod parzenia kawy. Dodatkowym naczyniem które potrzebujemy do użycia drippera jest dzbanek lub duży kubek, do którego będzie spływać zaparzana kawa. Zatem musimy umieścić dripper na pustym dzbanku, włożyć papierowy filtr dopasowany do naszego drippera, zmoczyć ciepłą wodą, żeby pozbyć się zapachu papieru i wylać wodę z naczynia. Następnie mielimy świeżą kawę, wsypujemy do filtra i zalewamy przygotowaną wodą. Podobnie jak w Chemexie, nie zalewamy zmielonej kawy od razu całą wodą. Podzielmy ten etap na dwa trzy razy. Po prostu dolewajmy wodę co jakiś czas obserwując co dzieje się w naszym dripperze. Naczynie jest proste w konserwacji. Wystarczy wyrzucić filtr, fusy do kompostu a dripper umyć ręcznie lub włożyć do zmywarki (w zależności z jakiego materiału jest wykonany). Gotowe!
Na co zwrócić uwagę?
Ziarna kawy powinny być zmielone drobniej aniżeli do Chemex, grubiej niż do znanych we włoskich domach kawiarek. Grubość mielenia powinna przypominać nam „piasek”. Dlaczego akurat zmielić kawę w taki sposób? Jeżeli kawa będzie zmielona zbyt drobna, to woda nie będzie nam kapać do dzbanka. Kiedy zmielimy zbyt grubo, woda przeleje nam się przez zmieloną kawę zbyt szybko, nie zaparzy jej poprawnie i kawa nie będzie miała bogatego smaku.
Woda. Nigdy nie parzymy kawy wrzątkiem. Jeżeli macie w domu filtr do wody, to śmiało możecie wodę z kranu przelać najpierw przez zbiornik z filtrem. Pamiętajcie, że woda jest obok kawy naszym najważniejszym składnikiem!
Czas parzenia kawy: próbujcie parzyć kawę w v60 nie dłużej niż 3.00 min
Filtr papierowy. Nie zapomnijcie przelać nowy filtr wodą, żeby pozbyć się smaku papieru i aromatu papieru. Używajcie rekomendowanych filtrów przez producenta.
Najczęściej popełniane błędy:
- pozostawienie wody z przelewania suchego filtra w dzbanku i parzenie na tym później kawy
- złe dobranie grubości mielenia kawy.
Uwaga: każdy dripper typu v60 i podobne mają różne rozmiary. W jednych można zaparzyć kawę do 400 ml a w innych tylko ok 250 ml. Dlatego upewnijcie się jak duży dripper używacie, ponieważ wtedy musicie wybrać odpowiednią recepturę.
Dlaczego warto parzyć kawę w alternatywnych metodach parzenia kawy? Ponieważ otrzymacie pyszną czarną kawę, która pozwoli wam zobaczyć, że kawa w zależności od rodzaju ziaren i metodzie parzenia ma inny smak. Pamiętajcie, że kawa nie ma jednej twarzy, dlatego tak bardzo tą kawą się pasjonujemy.
Przykładowa receptura:
Ogólna zasada: używamy 6 g kawy na 100 ml wody
- 24 g zmielonej świeżej kawy
- 400 ml wody o temperaturze pomiędzy 90 a 95 stopni.
Czas parzenia 2.30-3.00 min.
Autor: Daniel Mikuliński
Wszystkie metody alternatywne, które potrzebują do zaparzenia kawy papierowego filtra, kawy i wody, którą ręcznie przelewamy właśnie przez filtr, jest drippem. Słowo „drip” z języka angielskiego oznacza „kapać”. Innymi słowami, drip jest metodą parzenia kawy, w której kawa kapie z naczynia. Chemex, v60, kalita i inne nazywamy drippami. Ze względu na kształt, materiał i sposób parzenia wszystkie wymienione drippy pozwolą nam zaparzyć tę samą kawę o innej intensywności i innym bukiecie smakowym. W dzisiejszym artykule będę mówić o dripperze typu v60 i podobnym.
Jednym z pierwszych, a na pewno najpopularniejszym dripperem jest V60, który ma kształ stożka ze specjalnie perforowanymi rowkami wewnątrz. Naczynie zostało zaprojektowane przez japończyków, którzy znani są z przywiązania do szczegółów. Kształt oraz specjalne żłobienie drippera wewnątrz pozwala na idealny przepływ wody. Na rynku dostępne są drippery wykonane, z różnych materiałów: ceramiczne, szklane, plastikowe. Ceramiczne czy szklane będą ładniejsze, natomiast plastikowe lekkie i łatwe do przenoszenia pomiędzy domem i biurem. Nie musicie decydować się na ten konkretny model (v60). Dostępnych jest wiele modeli, a każdy z nich pozwoli nam na zaparzenie pysznej czarnej kawy a proces parzenia w różnych dripperach jest bardzo podobny.
Sposób przygotowania kawy w dripperze typu v60 jest podobny do innych alternatywnych metod parzenia kawy. Dodatkowym naczyniem które potrzebujemy do użycia drippera jest dzbanek lub duży kubek, do którego będzie spływać zaparzana kawa. Zatem musimy umieścić dripper na pustym dzbanku, włożyć papierowy filtr dopasowany do naszego drippera, zmoczyć ciepłą wodą, żeby pozbyć się zapachu papieru i wylać wodę z naczynia. Następnie mielimy świeżą kawę, wsypujemy do filtra i zalewamy przygotowaną wodą. Podobnie jak w Chemexie, nie zalewamy zmielonej kawy od razu całą wodą. Podzielmy ten etap na dwa trzy razy. Po prostu dolewajmy wodę co jakiś czas obserwując co dzieje się w naszym dripperze. Naczynie jest proste w konserwacji. Wystarczy wyrzucić filtr, fusy do kompostu a dripper umyć ręcznie lub włożyć do zmywarki (w zależności z jakiego materiału jest wykonany). Gotowe!
Na co zwrócić uwagę?
Ziarna kawy powinny być zmielone drobniej aniżeli do Chemex, grubiej niż do znanych we włoskich domach kawiarek. Grubość mielenia powinna przypominać nam „piasek”. Dlaczego akurat zmielić kawę w taki sposób? Jeżeli kawa będzie zmielona zbyt drobna, to woda nie będzie nam kapać do dzbanka. Kiedy zmielimy zbyt grubo, woda przeleje nam się przez zmieloną kawę zbyt szybko, nie zaparzy jej poprawnie i kawa nie będzie miała bogatego smaku.
Woda. Nigdy nie parzymy kawy wrzątkiem. Jeżeli macie w domu filtr do wody, to śmiało możecie wodę z kranu przelać najpierw przez zbiornik z filtrem. Pamiętajcie, że woda jest obok kawy naszym najważniejszym składnikiem!
Czas parzenia kawy: próbujcie parzyć kawę w v60 nie dłużej niż 3.00 min
Filtr papierowy. Nie zapomnijcie przelać nowy filtr wodą, żeby pozbyć się smaku papieru i aromatu papieru. Używajcie rekomendowanych filtrów przez producenta.
Najczęściej popełniane błędy:
- pozostawienie wody z przelewania suchego filtra w dzbanku i parzenie na tym później kawy
- złe dobranie grubości mielenia kawy.
Uwaga: każdy dripper typu v60 i podobne mają różne rozmiary. W jednych można zaparzyć kawę do 400 ml a w innych tylko ok 250 ml. Dlatego upewnijcie się jak duży dripper używacie, ponieważ wtedy musicie wybrać odpowiednią recepturę.
Dlaczego warto parzyć kawę w alternatywnych metodach parzenia kawy? Ponieważ otrzymacie pyszną czarną kawę, która pozwoli wam zobaczyć, że kawa w zależności od rodzaju ziaren i metodzie parzenia ma inny smak. Pamiętajcie, że kawa nie ma jednej twarzy, dlatego tak bardzo tą kawą się pasjonujemy.
Przykładowa receptura:
Ogólna zasada: używamy 6 g kawy na 100 ml wody
- 24 g zmielonej świeżej kawy
- 400 ml wody o temperaturze pomiędzy 90 a 95 stopni.
Czas parzenia 2.30-3.00 min.
Autor: Daniel Mikuliński