Aeropress, czyli pyszna kawa z każdych warunkach
AEROPRESS, CZYLI PYSZNA KAWA W KAŻDYCH WARUNKACH
Proste i trwałe urządzenie niewielkich rozmiarów, które pozwoli przygotować pyszną kawę w domu lub na wyjeździe. Uniwersalny gadżet, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych amatorów kawy. Aeropress, bo o nim tym razem, od kilkunastu lat zyskuje coraz więcej zwolenników.
Sprytna „strzykawka”
Działa podobnie jak strzykawka – zmieloną kawę trzeba zalać wodą, a następnie przecisnąć przez filtr pod ciśnieniem, by pozbyć się fusów. Łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu. Wynalazcą tego sprytnego gadżetu był amerykański twórca zabawek, Alan Alder, który chciał znaleźć sposób na szybkie i proste zaparzanie kawy wysokich lotów. Parzenie kawy w aeropressie stało się swego rodzaju sztuką, która doczekała się nawet światowych zawodów!
Co sprawia, że coraz więcej kawoszy sięga po to urządzenie?
• niewielkie rozmiary – możesz zabrać go ze sobą wszędzie i w kilka minut przygotować dobrą kawę w każdych warunkach;
• przystępna cena;
• szerokie możliwości eksperymentowania: tu w zasadzie nie mamy ograniczeń – poprzez modyfikowanie czasu parzenia, temperatury wody czy grubości mielenia ziaren szukamy własnego idealnego smaku.
Tradycyjnie lub invert
Do wyboru mamy dwie metody parzenia kawy. Według tradycyjnej sito z papierowym filtrem zakręcamy na cylindrze, przelewamy gorącą wodą i ustawiamy na naczyniu. Następnie wsypujemy kawę (według preferowanej ilości), zalewamy niewielką ilością wody, czekamy chwilę, mieszamy, dolewamy więcej wody, znów chwilę czekamy (kawę ponownie można przemieszać). Na cylinder zakładamy tłok i powoli przeciskamy zaparzoną kawę do naczynia.
Możemy również zastosować metodę odwróconą, według której początkowo ustawiamy aeropress tłoczkiem do dołu, a po zaparzeniu kawy umieszczamy na nim naczynie, odwracamy urządzenie i wyciskamy napój.
Na koniec kilka informacji praktycznych:
• klasyczny zestaw składa się z aeropressu, mieszadła, filtrów, miarki i lejka;
• kupując aeropress, zwróć uwagę, by wybierać sprzęt z wytrzymałego i łatwego w utrzymaniu materiału;
• woda do zaparzania kawy w aeropressie powinna mieć temperaturę 85-95 stopni; najlepiej by była świeża, przefiltrowana, niezbyt twarda;
• łączny czas parzenia kawy w „strzykawce” powinien wynosić około 2 minuty.
Jeśli chcecie rozpocząć swoją przygodę z aeropressem, w naszym sklepie znajdziecie taki produkt wysokiej jakości. A w aktualnej promocyjnej ofercie dokładamy do niego gratis kawę Kolumbia 250 g: https://buena-sklep.pl/product-pol-391-AeroPress.html?query_id=1