Świadome picie kawy – jak wycisnąć więcej dobrego z ziaren

2022-04-11
Świadome picie kawy – jak wycisnąć więcej dobrego z ziaren

Często zagłębiamy się w szczegóły wielu produktów, aby odpowiednio przygotować różne potrawy, posiłki, napoje, a nawet drinki i konkretne alkohole. Tak samo możemy postąpić w przypadku kawy, aby przygotowany przez nas napar smakował jeszcze lepiej. W kilku krokach możemy znacząco wpłynąć na końcowy efekt, a przy niewielkim nakładzie pieniężnym na sprzęt zaczniemy pić jak prawdziwi koneserzy.

 

Przede wszystkim należy pamiętać o proporcjach. Dobrą zasadą jest 6 gramów kawy na 100 ml wody i sprawdza się to w prawie każdej metodzie przygotowania kawy. Kupuj tylko ziarna, które zmielisz bezpośrednio przed przygotowaniem kawki. To sprawi, że aromat i smak będą bogatsze i po prostu świeższe. Podczas mielenia pamiętaj o odpowiedniej grubości. Dla metody klasycznej – czyli kawy parzonej będzie to znacznie grubsza gradacja niż kupowane w sklepach kawy mielone. Grubość mielenia dla parzonej, dripa i chemexa lub ekspresu przelewowego przypomina drobinki cukru. Zwróć jeszcze uwagę na temperaturę, aby było to 92-94 stopnie Celsjusza. Jeśli nie posiadasz termometru, ani czajnika z termostatem – od zagotowania wody w klasycznym elektrycznym czajniku odczekaj 2 minuty.  

 

Jeśli jesteś posiadaczem ekspresu przelewowego, lub zwolennikiem kawy parzonej – zachowując powyższe zasady znacząco zmienisz smak swojego naparu – oczywiście w odpowiednim kierunku. Jednak zachęcamy pójść o krok dalej i zainteresować się takim przyrządem jak dripper. Możemy go zabrać na wycieczkę, do pracy, a także korzystać z niego w domu i zapewnić najlepszą jakość gotowego produktu. Wystarczy trzymać się proporcji, temperatury i grubości mielenia, dołożyć do tego dozowanie wody w taki sposób, aby zmielone ziarna miały nieprzerwany kontakt z wodą.

 

Kiedy zrozumiemy różnicę po dostosowaniu się do zasad – możemy przejść do ostatniego etapu, czyli zamawiania różnorodnych ziaren, które zaskoczą nas swoim zróżnicowanym smakiem. Do metod przelewowych najlepiej sprawdzą się ziarna palone średnio lub jasno. Nuty smakowe będą znacznie bardziej wyczuwalne jeśli przygotujemy kawę właśnie w dripie / chemexie.

 

Inwestując kilka minut na przeczytanie tego wpisu i kilkadziesiąt złotych w sprzęt zmienimy postrzeganie kawy na zawsze, a goście i znajomi, którym pokażemy jak powinna smakować kawa również będą zaskoczeni.

Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 8 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-03-09
Dzięki, wszystko super :D
2022-02-22
Świetny kontakt, kawa wysłana błyskawicznie, dziękuję za miły gratis ❤️
pixel